Is pensioenkorting nog wel af te wenden?

Hoewel het in maart en fractie beter ging met de financiële positie van de pensioenfondsen, is de dreiging van pensioenkortingen in 2017 nog verre van afgewend.

Geldbiljetten met rekenmachine
Nieuws
Datum: 22-04-2016

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de dekkingsgraden van de vijf grote Nederlandse pensioenfondsen namelijk fors verslechterd ten opzichte van vorig jaar. Niet omdat ze geen winst maken, maar omdat de rekenregels strenger zijn geworden en ze grotere buffers moeten aanleggen.

Lage rente

Ook het besluit van de Europese Centrale Bank ECB om de rente nog altijd –kunstmatig– laag te houden, helpt niet mee aan de situatie van de fondsen. Daardoor lijkt pensioenkorting in 2017 voor velen onafwendbaar.

Geleidelijke verlaging

Zo'n verlaging mag echter wel geleidelijk worden ingevoerd. Het voordeel daarvan is dat gepensioneerden er niet in één keer fors op achteruit gaan, het nadeel dat zij wellicht tien jaar achtereen te maken krijgen met een inkomstendaling.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.