Ouders weten te weinig over aansprakelijkheid

Zo'n 90% van alle Nederlanders weten niet precies wanneer zij wel en niet wettelijk aansprakelijk zijn voor schade die wordt aangericht door hun kinderen.

Aansprakelijkheid hond maakt bed kapot
Nieuws
Datum: 18-04-2016

Dat blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.), dat is gehouden onder een groep van meer dan 1.700 respondenten. Zo weet ongeveer de helft niet dat kinderen al voor hun 18e voor een deel zelf aansprakelijk kunnen zijn voor hun handelen. Een derde denkt zelfs dat die leeftijd op 21 jaar ligt.

Aparte regels per leeftijdscategorie

Voor kinderen die ouder zijn dan 13 jaar, gelden aparte regels voor aansprakelijkheid. Er is zelfs onderscheid tussen de leeftijdscategorieën 14 en 15 jaar, 16 en 17 jaar en kinderen van 18 jaar en ouder. Meer hierover leest u op het Juridisch Kennisportaal.

Risico afdekken voor een paar euro

Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, maar wel raadzaam. Zeker als u aansprakelijk kan worden gesteld voor medische kosten of blijvende invaliditeit, kunnen de kosten hiervan in de honderdduizenden euro's lopen.

Al voor een paar euro per maand kunt u dit risico afdekken met een aansprakelijkheidsverzekering. Vaak krijgt u ook nog korting als u deze afsluit binnen uw verzekeringspakket.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.