Veel branden beginnen in de keuken tijdens het koken. Maar ook elektrische apparaten, open vuur zoals kaarsen en smeulende sigaretten veroorzaken regelmatig brand. Om consumenten bewuster te maken van de risico’s, organiseert de Nederlandse Brandwonden Stichting – samen met ondermeer de brandweer – elk jaar de Brandpreventieweken. Op de websites van de Brandpreventieweken en Verklein de kans op brand vindt u veel tips om brand te voorkomen.
Rookmelders
Zeker als een brand ‘s nachts ontstaat, redden rookmelders mensenlevens. De meest gebruikte rookmelders zijn de optische melders. De lichtgevoelige cel in het apparaat neemt de rook waar, waarna de melder afgaat. Als u er meerdere in uw huis ophangt, kies dan voor melders die u met elkaar kunt verbinden. Als één van de melders afgaat, volgen de anderen vanzelf.
Een rookmelder – en dan met name de batterij ervan – moet regelmatig worden getest. Batterijen gaan vaak maar een jaar mee, de rookmelder zelf heeft een levensduur van ongeveer tien jaar. Houd de rookmelder ook goed schoon zodat hij zijn werk optimaal blijft doen.
Certificaat
Plaats uw rookmelders bij voorkeur op het plafond, tenminste een halve meter van de muur of de hoek. Hang er op de begane grond één in de gang of tussen de keuken en de woonkamer. Voorzie verder elke verdieping van uw huis met tenminste één rookmelder. Plaats rookmelders bij voorkeur niet in de keuken, de badkamer, de garage of boven een verwarming.